ŚWIĘTO_RYBY_ABRAMCZYK_BYDGOSZCZ_2013ŚWIĘTO RYBY ABRAMCZYK – fotorelacja !

To był chyba pierwszy tak duży festiwal kulinarny, podczas którego nie można było zjeść ani kiełbasy ani karkówki - tylko ryby i owoce morza przyrządzane na różne sposoby. To wszystko w pięknej scenerii bydgoskiej Wyspy Młyńskiej z szeregiem atrakcji towarzyszących temu wydarzeniu. Pierwszego dnia odwiedziło nas około 25000 tysięcy gości. którzy uznali później, że było warto. Drugi dzień był jeszcze lepszy.

 

"Nie wiedziałam, że rybę mrożoną można przygotować na tak wiele sposobów. Pycha! Poza tym moje dzieci wybawiły się na całego."

Małgosia z Osielska.

"Wciągnąłem dzisiaj chyba z kilogram różnych ryb. Wędzony halibut, albo grillowany dziki łosoś, sam nie wiem, co było lepsze."

Michu z Leśnego.

"Krótko i na temat. Ryby bardzo smaczne, ABRAMCZYK się spisał. Koncert ŻUKÓW super, noga sama podskakiwała."

Henryk z rodziną z Koronowa 

 

 

Przeczytaj relację z całej imprezy!

ŚWIĘTO RYBY ABRAMCZYK – Polacy lubią jeść ryby!

ŚWIĘTO_RYBY_ABRAMCZYK_2013_PANORAMA

To był naprawdę wielki festiwal kulinarny. Około 60 tysięcy osób odwiedziło w sobotę i w niedzielę Wyspę Młyńską w Bydgoszczy w poszukiwaniu przysmaków z ryb i owoców morza. To imponujący wynik, biorąc pod uwagę bydgoskie imprezy plenerowe oraz fakt, że ŚWIĘTO RYBY firma ABRAMCZYK zorganizowała (przy wsparciu Urzędu Miasta Bydgoszczy) po raz pierwszy. Sukces tym większy, że była to impreza ściśle tematyczna – z rybami i owocami morza w roli głównej. Bydgoszczanie oraz goście z innych miejscowości okazali się wielkimi smakoszami ryb.

To dla nas doskonała wiadomość – mówi Ryszard Abramczyk – prezes rodzinnej firmy, która od ponad 20 lat dostarcza Polakom ryby i owoce morza z całego świata. Nie wiedzieliśmy, jak ostatecznie odebrana zostanie impreza plenerowa, podczas której po raz pierwszy nie będzie można zjeść kiełbasy, czy karkówki. Okazało się, że ludzie nie tylko chcą jeść ryby, ale że wykazują też wielkie zainteresowanie kulinariami związanymi z rybami. Wybierając różne dania serwowane podczas ŚWIĘTA RYBY, zadawali mnóstwo pytań o przepisy kulinarne i sposoby przygotowywania ryb na różne sposoby.

Na pytania odpowiadali szefowie kuchni bydgoskich restauracji oraz kucharze reprezentacji przyrządzających ryby i owoce morza na największych grillowędzarniach w Polsce.

BOGACTWO SMAKÓW W SYMBOLICZNEJ CENIE

Podczas tych dwóch dni ŚWIĘTA RYBY można było zjeść świeżo wędzonego dzikiego łososia alaskańskiego. (Firma ABRAMCZYK jako jedna z nielicznych dostarcza go na polskie stoły.) Dużym zainteresowaniem cieszył się dorsz przyrządzany na wiele różnych sposobów. Ludzie odkrywali też m.in. smaczną mirunę, a także mogli przekonać się, jak smakują dobrze przyrządzone krewetki.

A wszystko to w niezwykle niskich, symbolicznych, jak na serwowane potrawy, cenach – każde danie bez wyjątku kosztowało 7 zł a pyszna zupka rybna wg przepisów różnych restauracji jedynie 5 zł. Dzięki temu gości mogli posmakować kilku różnych morskich specjałów.

 

RYBY MROŻONE MAJĄ WIELE ZALET

Wszystkie potrawy przygotowywane były z mrożonych ryb i owoców morza ABRAMCZYK, dostępnych na co dzień w sklepach. Każdy mógł przekonać się osobiście, że mrożoną rybę można wędzić, smażyć, grillować i gotować – a efekt jest doskonały. W ankiecie przeprowadzonej podczas imprezy ponad 80% osób oceniło smak potraw na "5" w pięciopunktowej skali.

I to właśnie chcieliśmy pokazać – mówi Czesław Abramczyk – wiceprezes firmy. Dzięki najnowszym metodom połowów oraz technologiom dostępnym na statkach, ryby złowione w najdalszych zakątkach świata są praktycznie natychmiast zamrażane i w tej postaci bezpiecznie dostarczane przez nas do Polski. Dzięki temu zachowują one pełnię swoich walorów smakowych o czym mogliśmy się przekonać podczas bydgoskiego ŚWIĘTA RYBY.

SMACZNA, RYBNA OFERTA BYDGOSKICH RESTAURACJI

Impreza miała także pokazać, że w Bydgoszczy można zjeść wiele smacznych potraw z ryb i owoców morza. Z produktów firmy ABRAMCZYK, wiele bydgoskich restauracji wyczarowuje w swoich wnętrzach niesamowite morskie specjały. Zatem jest gdzie delektować się ich smakiem na co dzień.

INNE ATRAKCJE ŚWIĘTA RYBY

Wyspa piratów

Wyspa Piratów sprawiła dzieciom wielką frajdę. Każde dziecko otrzymywało mapkę umożliwiającą bezpłatne skorzystanie z wszystkich atrakcji . Spółka ABRAMCZYK, jako firma rodzinna postanowiła zafundować dzieciom dzień przygód. Przez dwa dni od otwarcia do zamknięcia "Wyspa Piratów" Family Park pękała w szwach. Od firmy ABRAMCZYK dzieci otrzymały także bezpłatną przekąskę - ich ulubione paluszki rybne - a po odwiedzeniu wszystkich atrakcji brały udział w losowaniu dużych zestawów klocków Lego - w sumie 12 zestawów trafiło do szczęśliwych małych piratów.

Bieg "Z Abramczykiem po zdrowie"

Poza kulinariami firma ABRAMCZYK zaprosiła dzieci do biegu "Z Abramczykiem po zdrowie". Szkolna młodzież mogła zademonstrować w tym rekreacyjnym biegu swoje pozytywne nastawienie do zdrowego stylu życia w sportowym duchu. Aby zachęcić szkoły do udziału w tym przedsięwzięciu,  ufundowaliśmy telewizory dla tych placówek, które wystawią najliczniejsze reprezentacje oraz  projektor multimedialny jako nagrodę pocieszenia – mówi Michał Abramczyk – dyrektor handlowy. Natomiast wśród dzieci, które wystartowały w biegu, wylosowaliśmy trzy nowiutkie tablety Galaxy Tab 2. Zatem było warto! W biegu wzięło udział prawie 500 uczestników.

Koncerty

ŚWIĘTO RYBY ABRAMCZYK było nie tylko wielkim wydarzeniem kulinarnym ale też miało świetną oprawę sceniczną. W sobotę zagrały zespoły Własny Port, Szulerzy i gwiazda wieczoru - ŻUKI, a w niedzielę ponownie Własny Port z dużym koncertem i kilkoma wejściami gwiazda wieczoru – Elektryczne Gitary. Klimat tej imprezy podkreśliły w sposób szczególny szanty śpiewane przez Własny Port, "10 w skali Beauforta" w wykonaniu ŻUKÓW oraz "Co powie Ryba" zaśpiewana dynamicznie przez Elektryczne Gitary.

Prowadzenie

Nad całością oprawy scenicznej czuwał duet prezenterów – Małgorzata Rogaty i Tomasz Zamiatowski, który przez całe dwa dni bawił, zaciekawiał i relacjonował na bieżąco, to co działo się podczas imprezy.

ORGANIZACJA

Współpraca z miastem

Organizację ŚWIĘTA RYBY ABRAMCZYK wsparł Urząd Miasta Bydgoszczy. Koncepcję organizacji tej imprezy zaakceptowaną przez Radnych najlepiej ocenić przez pryzmat liczby osób, które odwiedziły ją w sobotę i w niedzielę – to około 60 000 osób. Mnóstwo pozytywnych komentarzy i gratulacji, które spływają do firmy ABRAMCZYK i Urzędu Miasta również świadczy o tym, że były to dobrze zainwestowane pieniądze.

Partnerzy

Firma ABRAMCZYK powierzyła techniczną stronę organizacji imprezy firmie Made in Poland Rafała Rykowskiego. I trzeba przyznać, że jak na tak dużą imprezę organizowaną po raz pierwszy – podsumować ją można jako organizacyjny sukces.

PODZIĘKOWANIA

Rodzina ABRAMCZYK oraz wszyscy pracownicy firmy dziękują mieszkańcom za tak liczny udział w imprezie i potwierdzenie, że to co firma robi od ponad 20 lat ma głęboki sens, bowiem Polacy uwielbiają ryby i owoce morza. I chcą jeść ich więcej.