Miruna pieczona z masłem ziołowym i sałatką z ziemniaków, fasolki i kaparów

Pieczenie ryb w piekarniku to świetna alternatywa dla ich smażenia. Mięso zachowuje swoją miękkość i kruchość bez tracenia cennych wartości odżywczych. Miruna z piekarnika według przepisu firmy Abramczyk to wyjątkowa propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest pożywna, zdrowa, a co najważniejsze – przepyszna!

Pieczona miruna według Abramczyka

Miruna świetnie komponuje się z różnymi sałatkami. Nasza bazuje na młodych ziemniakach, które posiadają charakterystyczną słodycz. Świetnie komponują się z chrupiącą, a jednocześnie kremową fasolką szparagową. Smak fileta z ryby miruny według naszego przepisu podkreślają kapary. Ich ostrość przełamuje słodycz i delikatność pozostałych warzyw. Co do przypraw, nie brakuje tutaj charakterystycznych dla polskiej kuchni dodatków. Musztarda – najlepiej sarepska – i miód pszczeli tworzą wyjątkową, ostro-słodką kompozycję. Za subtelną kwaskowatość odpowiada natomiast ocet. W zależności od tego, na jaki się zdecydujesz – owocowy lub balsamiczny – miruna pieczona nabierze zupełnie innego aromatu. Danie można wykończyć świeżym, drobno posiekanym koperkiem. Pyszna miruna na obiad gotowa!

5/5 - (ilość głosów: 1)

Składniki

  • superfilet z Miruny
  • 2 łyżki masła
  • skórka otarta z cytryny
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • ok. 250 g młodych (malutkich!) ziemniaków
  • 150 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
  • kapary
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (może być owocowy)
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Miękkie masło połącz ze skórką cytrynową i rozmarynem.
  3. Opcjonalnie zawiń w folię spożywczą i wstaw na minimum kwadrans do lodówki/zamrażalnika.
  4. Rybę przypraw, ułóż na patelni lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu połóż porcje masła, piecz ok. 10 minut w temp. 180 o C.
  5. Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj w mundurkach, przepołów.
  6. Fasolkę oczyść, pokrój, ugotuj ‘al dente’. Dodaj kapary ze słoika.
  7. Jeszcze ciepłe ziemniaki połącz z pozostałymi warzywami i koperkiem.
  8. Przygotuj dressing – wymieszaj ocet balsamiczny z oliwą, miodem i musztardą. Przypraw do smaku.
  9. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This