Fish and chips to najpopularniejsze danie kuchni brytyjskiej. Jest to nic innego, jak smażona w cieście ryba z dodatkiem chrupiących frytek. Fish and chips jest powszechnie serwowane w budkach, które można znaleźć niemal na każdej ulicy w Londynie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować tę wyjątkową potrawę w domu! Prezentujemy nasz przepis na fish and chips. Aż chce się powiedzieć: “so yummy”, prawda?
Do fish and chips według naszego przepisu potrzebujemy mrożonego dorsza. Ciasto do smażenia natomiast powstaje z mąki pszennej, jajka i… zimnego piwa. Dodaje ono daniu wyjątkowej, charakterystycznej goryczy. Przełamuje ją sok z cytryny, którym kropimy rybę już po jej przyrządzeniu. Skoro jest już fish, to pora na chips – możesz użyć zarówno kupnych, jak i tych przygotowanych samodzielnie. Wolisz frytki z batatów? W tej potrawie sprawdzą się równie świetnie, co te ziemniaczane. Fish and chips możesz zaserwować z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się tutaj barbecue, śmietanowy lub tradycyjny keczup. Klasyczne fish and chips według brytyjskiego przepisu powinno się również przyprawić niewielką ilością octu słodowego. Dodaje on całości wyjątkowego, intensywnego aromatu. Jeśli jest on jednak dla Ciebie zbyt intensywny, możesz sięgnąć po klasyczną sól. Nasz przepis na fish and chips możesz również dostosować do swoich preferencji dietetycznych. Jeśli nie chcesz smażyć ryby na głębokim tłuszczu, możesz upiec ją w piekarniku lub air fryerze!
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)