piątek, październik 31, 2014

Dania z ryb

Ryba z piekarnika

Filet (np. morszczuk, mintaj, panga) należy opłukać pod bieżącą wodą. Po osuszeniu skropić sokiem z cytryny oraz przyprawić pieprzem i solą lub przyprawą do ryb, odstawiając na około 10 minut.

Przygotowane filety ułożyć na folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym masłem. Do smaku można dodać koperek, bazylię i plasterek cytryny. Filety zawinięte w folię aluminiową umieścić w przykrytym naczyniu, a następnie w piekarniku. Piec około 25 minut, w temp. 200°C. Najlepiej podawać ze świeżymi lub gotowanymi jarzynami.

Ryba z patelni

Filet (np. morszczuk, mintaj, panga) należy opłukać pod bieżącą wodą. Po osuszeniu skropić sokiem z cytryny oraz przyprawić pieprzem i solą lub przyprawą do ryb, odstawiając na około 10 minut.

Obtoczyć ze wszystkich stron w mące, jajku i tartej bułce. Filety smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obydwu stron, od 3 do 10 minut, w zależności od grubości porcji. Najlepiej podawać z surówkami ze świeżych warzyw.

Mintaj filet zapiekany

Składniki: 6 filetów z mintaja, 4 średnie cebule, 1 papryka (czerwona lub żółta), 35 dkg sera żółtego, 6 łyżek przecieru pomidorowego, 2 łyżki oleju lub oliwy, 2 łyżki masła, bazylia, pieprz, sól

Przygotowanie:  Rozmrozić filety z mintaja. Pokroić drobno cebule na paski oraz paprykę w kostkę. Następnie podsmażyć cebulę oraz paprykę na oleju lub oliwie, dodać szczyptę pieprzu oraz soli.Spód naczynia żaroodpornego wysmarować 3 łyżkami przecieru pomidorowego. Połóżyć na przecier 2 filety z mintaja obok siebie, posolić, posypać bazylią oraz położyć warstwę usmażonej uprzednio cebuli z papryką. Na wierzch położyć łyżkę masła. Posypać cienką warstwą sera i położyć 2 kolejne filety z mintaja, znowu posolić, posypać bazylią oraz położyć warstwę usmażonej uprzednio cebuli z papryką. Położone ostatnie 2 filety z mintaja posmarować przecierem pomidorowym, położyć resztę warzyw, posmarować je masłem, posolić, posypać bazylią oraz posypać resztą sera. Piec w temperaturze 180°C przez 40-45 minut.

Filety z pangi "na ostro"

Składniki: 3-4 filety z pangi, 1 cebula, 4 łyżeczki oleju, ½ łyżeczki, chili, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, szczypta pieprzu czarnego, ¼ szklanki wody, łyżka koncentratu pomidorowego, sól, cytryna, 1 łyżeczka cukru, według gustu: szczypta oregano lub świeżej pietruszki.

Przygotowanie: Filety rybne należy najpierw dokładnie umyć i poczekać aż woda obcieknie. Następnie należy pokropić sokiem z cytryny i posolić.Następnie podsmaż cebulkę na oleju, dodaj pieprz, chili oraz cukier. Do zasmażki dodaj wodę oraz koncentrat pomidorowy. Mieszaj przez około 10 minut na wolnym ogniu.Do naczynia żaroodpornego polanego lekko olejem ułóż filety rybne, następnie polej je przygotowanym wcześniej sosem. Piecz danie przez około pół godzimy w piekarniku. Danie rybne doskonale smakuje z warzywami gotowanymi na parze ( marchewka, kalafior, brokuły).

Panga lub tilapia cytrynowa

Składniki: filety z pangi lub tilapii, cytryna,  masło (dwie łyżki), łyżeczka oliwy do posmarowania brytfanki, łyżka świeżej natki pietruszki, sól pieprz.

Wykonanie: Filety z Pangi, osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie nacinamy każdy w poprzek filet zgodnie z kątem układu mięśni (3-4 razy), do tak przygotowanych kieszonek wkładamy pół-plasterki cytryny. Solimy i pieprzymy filety. Układamy na wysmarowanej oliwą brytfance, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
W tym czasie sporządzamy sos: Do roztopionego masła, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sok z połowy cytryny, wszystko dokładnie mieszamy aż zacznie się gotować – można w tym czasie dodać sok, który wypłynął w czasie pieczenia ryby.

Upieczoną rybę układamy na talerzach uprzednio polanych sosem.

Panga lub tilapia na parze

Składniki: Trzy filety z pangi lub tilapii, Cztery marchewki, Cztery pietruszki, Jeden nieduży seler, Pół łyżki soli, Pół łyżki pieprzu, Szczypta słodkiej papryki.

Przygotowanie: Filety z pangi dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, solimy, następnie kroimy w małe paseczki marchewkę, pietruszkę oraz seler.Do naczynia do gotowania na parze układamy kolejno: pokrojony por w paski, filety z pangi, tak ułożone filety pokrywany marchewką, pietruszka, selerą, całość posypujemy pieprzem i słodką papryką.Całość gotujemy na parze przez 25-30 minut.Danie rybne bardzo dobrze jest podawać z surowym pomidorem i ogórkiem.

Panga z makaronem

Makaron ugotować. Rozmrożone filety pokroić na kawałki ok. 3 cm posypać curry i przyprawa do ryb. Rozgrzać w rondlu po łyżce oliwy (oleju) i masła, zeszklić jedną pokrojoną cebulę, dodać 2-3 świeże pomidory (lub z puszki albo koncentrat pomidorowy), smażyć razem ok. 5 min. Rybę usmażyć na złoty kolor, przełożyć do rondla z sosem, posypac sola, dodać szczyptę cukru, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu  ok. 10 minut.

Rybę z sosem połozyc na makaron lub wymieszać razem.

Kostka rybna panierowana z czosnkiem

Składniki: kostki rybne, całe jajka, sól, pieprz, czosnek w kostce, bułka tarta, olej, mąka. Sposób przygotowania: Jaja rozbić z solą, pieprzem i czosnkiem. Opłukane i osuszone kostki
oprószyć mąką, maczać w przygotowanym jajku a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podawać z ziemniakami, ryżem oraz surówkami.

Kostka rybna z orzechami i jabłkami

Składniki: 400 dag kostki z filetów rybnych Abramczyk, cebula, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 4 łyżki rodzynków, 3 kwaśne jabłka, 10 suszonych śliwek, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki sok z cytryny, kilka goździków, pieprz, sól, olej do smażenia.

Sposób przygotowania: Opłukane i osuszone kostki podzielić na niewielkie porcje, skropić sokiem z cytryny. Następnie posypać solą, pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć na złoto i przełożyć do garnka. Dodać sparzone rodzynki, śliwki pokrojone w paski i jabłka w kawałki, posiekaną cebulę, masło, przyprawy, podlać wrzątkiem i dusić 10-15 min. Pod koniec duszenia wsypać orzechy. Podawać rybę z ryżem na sypko lub drobnymi kluseczkami oraz z sałatą lub cykorią.

Zapiekane kostki rybne

Składniki: 6 kostek filetów rybnych, 3 dag.masła, 2 łyżki ostrej musztardy,2 łyżki śmietany, 2 łyżki drobno pokrojonych korniszonów, sól i pieprz.

Przygotowanie: Filety ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiec w piekarniku nagrzanym do 220"C.Wyjąć po około 15min.,odlać powstały płyn.Wymieszać śmietanę, musztardę,korniszony, sól i pieprz, posmarować sosem filety i zapiekać jeszcze 10 min.

Strona 1 z 4

Scroll to Top