Ryba dziko żyjąca, poławiana w wodach śródlądowych, sprowadzana najczęściej z Rosji lub Kazachstanu. Oferowane przez nas filety ze skórą z sandacza mogą stanowić doskonałą podstawę dań nawiązujących do kulinarnej tradycji staropolskiej. Ryba ta królowała dawniej na naszych stołach. Warto przywrócić jej miejsce nawet na wigilijnym stole, gdzie niegdyś nie była rzadkością.
Filety z sandacza – kwintesencja polskiej kuchni
Sandacz ma bardzo delikatny, nieco maślany smak i jest cennym źródłem białka i witamin. Ryba ta jest bogata m.in. w kwasy wielonienasycone PUFA, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu. Filety z sandacza to zatem świetny pomysł na zdrowy obiad dla smakosza w każdym wieku. Można je podawać w różnej postaci. Idealnie nadają się do przyrządzenia paluszków i kotletów rybnych domowej roboty. Sandacz – zwłaszcza filety tej ryby – najczęściej poddawany jest gotowaniu na parze. Można je również zapiec w piekarniku, np. z serem i sezonowymi warzywami. Filety z sandacza są bardzo delikatne, dlatego podczas ich obróbki termicznej trzeba mieć je cały czas na oku. Odpowiednio przyrządzone z pewnością szybko znikną z talerzy domowników i gości.