Składniki: 6 filetów z mintaja, 4 średnie cebule, 1 papryka (czerwona lub żółta), 35 dkg sera żółtego, 6 łyżek przecieru pomidorowego, 2 łyżki oleju lub oliwy, 2 łyżki masła, bazylia, pieprz, sól

Przygotowanie:  Rozmrozić filety z mintaja. Pokroić drobno cebule na paski oraz paprykę w kostkę. Następnie podsmażyć cebulę oraz paprykę na oleju lub oliwie, dodać szczyptę pieprzu oraz soli.Spód naczynia żaroodpornego wysmarować 3 łyżkami przecieru pomidorowego. Połóżyć na przecier 2 filety z mintaja obok siebie, posolić, posypać bazylią oraz położyć warstwę usmażonej uprzednio cebuli z papryką. Na wierzch położyć łyżkę masła. Posypać cienką warstwą sera i położyć 2 kolejne filety z mintaja, znowu posolić, posypać bazylią oraz położyć warstwę usmażonej uprzednio cebuli z papryką. Położone ostatnie 2 filety z mintaja posmarować przecierem pomidorowym, położyć resztę warzyw, posmarować je masłem, posolić, posypać bazylią oraz posypać resztą sera. Piec w temperaturze 180°C przez 40-45 minut.