Fish & chips

Fish and chips to najpopularniejsze danie kuchni brytyjskiej. Jest to nic innego, jak smażona w cieście ryba z dodatkiem chrupiących frytek. Fish and chips jest powszechnie serwowane w budkach, które można znaleźć niemal na każdej ulicy w Londynie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować tę wyjątkową potrawę w domu! Prezentujemy nasz przepis na fish and chips. Aż chce się powiedzieć: “so yummy”, prawda?

Fish and chips, czyli obiad po brytyjsku

Do fish and chips według naszego przepisu potrzebujemy mrożonego dorsza. Ciasto do smażenia natomiast powstaje z mąki pszennej, jajka i… zimnego piwa. Dodaje ono daniu wyjątkowej, charakterystycznej goryczy. Przełamuje ją sok z cytryny, którym kropimy rybę już po jej przyrządzeniu. Skoro jest już fish, to pora na chips – możesz użyć zarówno kupnych, jak i tych przygotowanych samodzielnie. Wolisz frytki z batatów? W tej potrawie sprawdzą się równie świetnie, co te ziemniaczane. Fish and chips możesz zaserwować z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się tutaj barbecue, śmietanowy lub tradycyjny keczup. Klasyczne fish and chips według brytyjskiego przepisu powinno się również przyprawić niewielką ilością octu słodowego. Dodaje on całości wyjątkowego, intensywnego aromatu. Jeśli jest on jednak dla Ciebie zbyt intensywny, możesz sięgnąć po klasyczną sól. Nasz przepis na fish and chips możesz również dostosować do swoich preferencji dietetycznych. Jeśli nie chcesz smażyć ryby na głębokim tłuszczu, możesz upiec ją w piekarniku lub air fryerze!

1.4/5 - (ilość głosów: 34)

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego dorsza marki ABRAMCZYK
  • 1 jajko
  • Pół szklanki zimnego piwa
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Cytrynka
  • 1 opakowanie mrożonych frytek
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Dorsza rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Jeśli lubicie małe kawałki ryby możecie pociąć filety na mniejsze kawałeczki.
  3. Mąkę (3/4 szklanki), piwo i jajko mieszamy ze sobą, aż powstanie gęste ciasto – należy je przyprawić solą i pieprzem.
  4. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni
  5. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w pozostałej mące.
  6. Następnie zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanej patelni, aż do uzyskania pięknego złotego koloru.
  7. Frytki przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu. Jeśli zależy nam na wersji bardziej light proponujemy upiec je w piekarniku.
  8. Usmażoną rybę podajemy z frytkami skropioną delikatnie sokiem z cytryny. Możesz również sięgnąć po ocet słodowy. Brytyjskie fish and chips możesz serwować na talerzu lub zawinięte w gazetę tak, jak robi na Wyspach Brytyjskich!

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This