Szaszłyk z łososia

Jeśli spróbowałeś, oceń przepis

Składniki

  • 1 opakowanie filetów z łososia marki Abramczyk
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żołta papryka
  • 1 zielona papryka
  • świeży tymianek
  • cytryna
  • patyczki do szaszłyków (moczymy godzinę w zimnej wodzie przed użyciem)
  • Ulubione zioła (bazylia, koperek, natka, tymianek..)

Marynata

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety z łososia rozmrażamy i kroimy w szeroką kostkę.
  2. Papryki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kwadraty ok. 3×3 cm, cebule kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy na warstwy.
  3. Łączymy składniki marynaty, mieszamy ją z warzywami i rybą i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
  4. Po godzinie rybę i warzywa wyjmujemy i na przemian nadziewamy poszczególne składniki.
  5. Szaszłyki układamy na aluminiowych tackach, przekładając gałązkami świeżego tymianku. Grillujemy szaszłyki po 7-9 minut z każdej strony.
  6. Podajemy lekko skropione sokiem z cytryny!

PS.: Jeśli pogoda nie dopisze szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20-25 minut.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This